Скорочено строк розгляду документів для легалізаційних послуг

Минюст принял приказ № 1176/5 от 21.07.2014 “О внесении изменений в Порядок проставления апостиля в Министерстве юстиции Украины на официальных документах, предназначенных для использования на территории других государств, и подготовки Министерством юстиции Украины нотариально оформленных документов для дальнейшей консульской легализации” (Офіційний вісник України. – 2014. – № 59. – Ст. 1635). Этот приказ вступил в силу 01.08.2014.

Міністерство юстиції Украї­ни оптимізувало заходи стосов­но обслуговування фізичних та юридичних осіб щодо процедури проставлення апостилю чи підго­товки нотаріально оформлених документів для їх подальшої кон­сульської легалізації. В даному ви­падку мається на увазі скорочення строків розгляду документів, що подаються до Міністерства для ле­галізаційних послуг.

Відповідно до наказу Міністер­ства юстиції України від 21.07.2014 «Про внесення змін до Порядку про­ставлення апостилю в Міністерстві юстиції України на офіційних доку­ментах, призначених для викори­стання на території інших держав, та підготовки Міністерством юс­тиції України нотаріально оформ­лених документів для подальшої консульської легалізації», строк роз­гляду документів, поданих для про­ставлення апостилю чи підготовки нотаріально оформлених докумен­тів для подальшої консульської ле­галізації як для фізичних, так і юри­дичних осіб тепер становить один робочий день, тоді як раніше ця процедура тривала 5 робочих днів.

Проте в документі також перед­бачаються випадки, коли строк розгляду документів, поданих для проставлення апостилю чи підго­товки нотаріально оформлених документів для подальшої кон­сульської легалізації, може бути продовжено Міністерством юсти­ції України, а саме:

до 3 робочих днів – у зв’язку з поданням кількості документів, що не може бути опрацьована пра­цівниками Міністерства юстиції, відповідальними за проставлен­ня апостилю чи підготовку нота­ріально оформлених документів для подальшої консульської лега­лізації, з поважних причин (хво­роба, звільнення, довготривала відпустка, технічні причини, для усунення яких необхідний додат­ковий час, тощо);

до 20 робочих днів – у зв’язку з необхідністю отримання зраз­ка підпису, відбитка печатки та/або штампа, додаткової інфор­мації або роз’яснень, у т.ч. якщо справжність поданого документа викликає сумніви.

Наказ набуває чинності з 1 серп­ня 2014 р.

Источник: Юридична Газета. – 2014. – № 9-10. – С. 35

Читайте также