TAX DIGEST UKRAINE, Date: 26/01/2015

С 1 января 2015 года введены в действие значительные новеллы в налоговом законодательстве Украины. Дивиденды, роялти, проценты, приобретение товаров, работ,услуг у нерезидентов Украины отныне облагаются налогом по-новому.

Як відомо, із 1 січня 2015 року набув чинності ряд змін до Податкового кодексу України, які суттєво змінюють податкові наслідки для українських платників податків, що здійснюють операції із іноземними компаніями.
Нижче ми наводимо основні положення введених змін:

  1. Дивіденди
    1. Оподаткування дивідендів, отриманих фізичними особами – резидентами України від компаній – нерезидентів оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 20%. Окрім цього, отримані дивіденди є базою для нарахування військового збору за ставкою 1,5%. Таким чином, податкове навантаження на виплачені компанією – нерезидентом дивіденди становитиме 21,5%.
    2. Дивіденди, отримані від юридичних осіб-резидентів України, які не є платниками податку на прибуток (включаючи платників фіксованого сільськогосподарського податку), оподатковуються податком на доходи фізичних осіб та військовим збором як вказано у попередньому пункті – за ставками 20% та 1,5% відповідно. Податкове навантаження, як і у попередньому випадку, становитиме 21,5%.
    3. Виплата дивідендів українськими юридичними особами, які не є платниками податку на прибуток призводить до необхідності сплати авансового внеску із податку на прибуток за ставкою 18%. Із 01.01.2015р. це правило поширюється також і на платників фіксованого сільськогосподарського податку[1], які до цього часу не сплачували авансового внеску при виплаті дивідендів.  Як наслідок, податкове навантаження на дивіденди на рівні України при їх виплаті платниками ФСП та єдиного податку компаніям – нерезидентам[2] становитиме не менше 18%[3].
  2. Роялті
    1. У випадку обґрунтування платником податку на прибуток сум виплачуваних роялті згідно правил трансфертного ціноутворення (ст. 39 Податкового кодексу), такі суми включаються до «податкових» витрат без обмежень.
    2. Якщо ж платник податку на прибуток не підтверджує суми сплачуваних роялті згідно правил трансфертного ціноутворення, то діє цілий ряд обмежень, які розкриті нижче:
      1. Не включаються до витрат в повному обсязі суми нарахованих роялті, якщо вони нараховані на користь:
        1. нерезидентів, що зареєстровані у «низькоподаткових» країнах (на територіях), які визначаються згідно п.п. 39.2.1.2 п. 39.2 ст. 39 ПКУ;
        2. нерезидента, який не є бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) роялті, за виключенням випадків, коли бенефіціар (фактичний власник) надав право отримувати роялті іншим особам;
        3. нерезидента щодо об’єктів, права інтелектуальної власності щодо яких вперше виникли у резидента України.
        4. нерезидента, який не підлягає оподаткуванню у відношенні роялті в державі, резидентом якої він є;
        5. особи, яка сплачує податок на прибуток у складі інших податків, крім фізичних осіб, які оподатковуються в порядку, встановленому розділом IV ПКУ;
        6. юридичної особи, яка відповідно до ПКУ звільнена від сплати податку на прибуток чи сплачує цей податок за ставкою, іншою, ніж встановлена в п. 136.1 ст. 136 ПКУ.
      2. У випадку нарахування роялті на користь нерезидента, фінансовий результат платника податку, який здійснює таке нарахування збільшується на суму витрат, що перевищує суму доходів від роялті, збільшену на 4% чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за даними фінансової звітності за рік, що передує звітному, а для банків – в обсязі, що перевищує 4 % доходу від операційної діяльності (за вирахуванням податку на додану вартість) за рік, що передує звітному.
  3. Проценти за борговими зобов’язаннями
    1. Введено правило тонкої капіталізації, а саме: фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму перевищення нарахованих у бухгалтерському обліку процентів за кредитами та іншими борговими зобов’язаннями над 50% EBITDA за даними фінансової звітності звітного податкового періоду, в якому здійснюється нарахування таких процентів.
    2. Вказане вище правило застосовується для тих платників податку на прибуток,  у яких сума боргових зобов’язань, що виникли за операціями з пов’язаними особами – нерезидентами, перевищує суму власного капіталу більш ніж в 3, 5 рази (для фінансових установ та компаній, що займаються виключно лізинговою діяльністю, більш ніж в 10 разів).
    3. Проценти, які перевищують суму зазначеного обмеження, які збільшили фінансовий результат до оподаткування, враховуються у зменшення фінансового результату до оподаткування майбутніх звітних податкових періодів у сумі, зменшеній щорічно на 5% до повного їх погашення з урахуванням встановлених обмежень.
  4. Придбання товарів/послуг у нерезидентів
    1. У випадку придбання товарів, робіт та послуг у нерезидентів (як пов’язаних, так і непов’язаних), що зареєстровані у «низькоподаткових» країнах та територіях, визначених згідно п.п. 39.2.1.2 п. 39.2 ст. 39 ПКУ, фінансовий результат платника податку, що придбає такі товари, роботи та послуги збільшується на 30% суми витрат на таке придбання.
    2. Вказана вище норма не застосовується, якщо платник податку обґрунтовує суми витрат згідно правил трансфертного ціноутворення, встановлених ст. 39 ПКУ.
    3. Зазначене обумовлює можливість проведення торгівельних операцій українських підприємств із компаніями, зареєстрованими у офшорних територіях, без несприятливих податкових наслідків  за умови підтвердження відповідності застосовуваних цін принципу витягнутої руки.

Зазначена у цьому листі інформація носить довідковий характер та не повинна сприйматись та використовуватись у якості податкової консультації. Перед прийняттям рішень, що стосуються податкових питань, проконсультуйтесь із Вашим податковим консультантом.


[1] Вимога сплати авансового внеску не поширюється на випадки, коли дивіденди виплачуються фізичним особам
[2] Авансовий внесок стягується також при виплаті українським юридичним особам
[3] Застосовується також податок на репатріацію за ставкою 15%, яка може бути знижена шляхом застосування положень чинних угод щодо уникнення подвійного оподаткування
Авторы: Т. Стретович, Р. Жарко
Источник: http://us9.campaign-archive2.com/?u=d9c1b471ca43f076ab0053a2e&id=15b0dda7e6&e=0cacd6ed96
Читайте также