Улюблений офшор можновладців обігнав Німеччину та Іспанію

В публикации обнародованы сенсационные данные о перераспределении экспортных потоков из Украины в пользу латиноамериканских и африканских стран. Причем такие данные могут свидетельствовать о фиктивности экспорта.

Аналітична група Da Vinci AG відзначає збільшення обсягу експорту з України в Беліз на 132 377,9% у січні-травні.

Про це йдеться в підготовленому групою звіті Ukrainian Economic Trends Forecast: 3Q 2013, повідомляють “Українські новини”.

“Найбільшою популярністю серед офшорів користується Беліз. Експорт товарів в цю країну (у січні-травні) виріс на 132 377,9%. Його обсяг вже перевищив експорт України в такі європейські країни як Німеччина, Великобританія, Іспанія”, – наголошується в звіті.

Така ситуація, за даними аналітичної групи, пов’язана з перерозподілом потоків на ринку офшорних юрисдикцій після кризи на Кіпрі.

“Після ситуації на Кіпрі відбувається значний перерозподіл потоків. Українські компанії активно освоюють латиноамериканський і африканський напрями”, – йдеться у звіті.

Зокрема, за січень-травень 2013 експорт до Панами виріс на 277,4%, на Сейшельські острови – на 1902%, на Маршаллові острови – на 3 177,8%.

Зростання експорту також спостерігається в такі країни як Нідерланди (+66,2%) і Швейцарія (+20,6%), часто використовувані українським бізнесом для різних схем, однак масштаби такого зростання непорівнянні з Белізом і вищевказаними острівними державами.

За даними Державної служби статистики, Україна експортує в Беліз переважно продукти перегонки нафти.

“При цьому ринок виробництва даної продукції в Україні знаходиться в глибокій кризі. Так, за 5 місяців поточного року виробництво продуктів нафтоперероблення впало на 41,8%. Таким чином, навряд чи можна говорити про об’єктивні причини збільшення експорту в дану країну”, – йдеться у звіті.

Аналітична група вважає, що український уряд поки не має хоч якоїсь істотної можливості вплинути на таку ситуацію, незважаючи на спроби виправити її.

Ухвалення Верховною Радою 4 липня закон про трансферному ціноутворенні, як вважає аналітична група, навряд чи істотно змінить ситуацію найближчим часом.

“Нова система контролю за трансферним ціноутворенням зможе дати можливість контролювати найбільш одіозні угоди і, таким чином, збільшити надходження до бюджету. Але говорити про ефективність нової системи можна буде тільки після встановлення єдиних правил гри для всіх суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності”, – йдеться у звіті.

Da Vinci AG підкреслює, що складається ситуацію з динамікою українського експорту в окремі країни можна трактувати як збільшення експорту, що має ознаки фіктивного.

Як повідомляло агентство, раніше президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко зазначав різке зростання товарообігу України з Белізом після кризи на Кіпрі.

Економічна правда

Источник:

http://www.mdoffice.com.ua/pls/MDOffice/SNewsDic.PrintNews?dat=24072013&num=349841

Читайте также