Адмінвідповідальність за статтями 165-1 і 188-23 КУпАП на підприємців не поширюється

Редакционная статья посвящена вопросам, связанным с административной ответственностью физических лиц – предпринимателей. В частности, Пенсионный фонд считает, что такие лица не могут нести административную ответственность за нарушения законодательства о сборе и учете единого взноса по общеобязательному государственному социальному страхованию и общеобязательному государственному пенсионному страхованию (ст. 1651 КУоАП), а также по ст. 18823 КУоАП.

Пенсійний фонд вважає, що для притягнення до адмінвідповідальності фізичних осіб — підприємців за статтями 1651 і 18823Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАПнемає підстав (лист від 25.06.2013 р. № 16243/09-10).

Нагадаємо, що цими статтями передбачене накладення штрафу на посадових осіб за:

1) порушення законодавства про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (ст. 1651 КУпАП);

2) за перешкоджання уповноваженим особам органів доходів і зборів,* Пенсійного фонду, Фонду соцстраху на випадок безробіття, Фонду соцстраху від нещасних випадків, Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності у проведенні перевірок** (18823КУпАП).

Насамперед працівники юридичного управління Пенсійного фонду зазначили, що визначення поняття «посадова особа» в КУпАП не наведене. Водночас є визначення поняття «посада» у ст. 2 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII (до речі, Закон втратить чинність із 1 січня 2014 року). Так, згідно з цим Законом посада — це визначена структурою іштатним розписом первинна структурна одиниця державного органу та його апарату, на яку покладене встановлене нормативними актами коло службових повноважень.

Крім того, в результаті аналізу постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про хабарництво» від 26.04.2002 р. № 5 чиновники дійшли висновку, що виконання організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов’язків передбачає перебування особи на певній посаді в органах влади, підприємстві, установі, організації.

Водночас, виходячи з визначення принципів господарювання та підприємницької діяльності, наведених у Цивільному іГосподарському кодексахфізичні особи, зареєстровані як підприємці без створення юридичної особи, не обіймають певну посаду.

Пенсійний фонд акцентує увагу, що штатний розпис передбачений лише у суб’єктів підприємницької діяльності — юридичних осіб.

Ураховуючи вищезазначене, чиновники зробили такий висновок: підстав для притягнення до адміністративної відповідальності за ст.ст. 165118823 КУпАП фізичних осіб — підприємців немає.

___________________________________

* У листі наведене інше формулювання вимог статті 18823 КУпАП. Воно базується на застарілій редакції цієї статті. Водночас із 11.08.2013 р. ст. 18823 КУпАП потрібно читати в оновленому вигляді згідно із Законом України від 04.07.2013 р. № 406-VII.

** У межах їх повноважень на проведення перевірок, перелічених у ст. 18823 КУпАП для кожного контролюючого органу.

Источник: http://nibu.factor.ua/ukr/news/news.html?id=8108

Читайте также