Фіксування контенту веб-сторінки як доказ в судовому процесі

В статье рассматриваются различные способы фиксации контента веб-страницы для использования его в качестве надлежащего доказательства в судебном процессе. В частности, описываются способы фиксации, которые требуют высокой квалификации, значительных затрат времени и денежных средств, а также способы, доступные для любого пользователя сети Интернет.

Веб-сторінка – це сукупність файлів, розміщених на певному сервері (серве­рах). У цих файлах міститься інформа­ція, доступ до якої має змогу одержати будь-який інтернет-користувач, перей­шовши за відповідною адресою в брау­зера Така інформація може становити відомості про факти, які мають істотне значення для вирішення судової справи. У цьому випадку постає проблема з фік­сацією цих відомостей у такому вигля­ді, щоб суд сприйняв їх в якості доказу.

Для суду контент, розміщений на сайті, потрібно зафіксувати:

1. Оперативно, адже власник сайту чи особа, яка має технічну можливість змінювати дані веб-сторінки і при цьо­му не зацікавлена в тому, щоб суд при­йняв розміщену на її сторінці інформа­цію в якості доказу, може в будь-який момент її видалити;

2. З найменшими витратами на зби­рання такого роду доказів, особливо якщо інформація розміщена на кіль­кох сайтах одночасно і її треба зафік­сувати на кожному з них;

3. Безпосередньо в тому вигляді, у якому відомості були збережені на сер­вері на певний момент часу.

Простий знімок з екрану, на якому у вікні браузера відкрито веб-сторінку, роздруківка її вмісту, а також збережен­ня відображеної в браузері веб-сторінки у вигляді окремого файлу, скоріше за все, не будуть прийняті судом у якості належного доказу.

Річ у тім, що інформація з сервера, після відповідного запиту користува­ча, який бажає зайти на веб-сторінку, каналами зв’язку надходить на його комп’ютер і відображається на екрані у вікні браузера. Із цього моменту ко­ристувач має технічну можливість змі­нювати код завантаженої веб-сторінки, а також, відповідно, її зовнішнє відо­браження. Тобто в браузері може бути показана інша інформація, аніж та, що знаходиться на сервері.

На сьогодні на практиці викорис­товуються наступні способи збиран­ня доказів у мережі Інтернет:

1. Звернення до російського нотарі­уса для складення останнім протоколу огляду веб-сторінки. Українські нота­ріуси поки що не можуть засвідчувати інформацію, розміщену на інтернет-сторінках, оскільки така нотаріальна дія, як огляд веб-сайту, законодавством України не передбачена. Утім, стаття 102 Основ законодавства про нотаріат Російської Федерації дозволяє складан­ня нотаріусами протоколу огляду сайту.

У нашій державі такого роду документ матиме доказову силу офіційного до­кумента, згідно зі ст. 12 Конвенції про правову допомогу і правові відносини в цивільних, сімейних та кримінальних справах від 7 жовтня 2002 року, сторо­нами якої є, зокрема, Україна та Росій­ська Федерація.

Для одержання протоколу огляду веб-сторінки зацікавлена особа може безпосередньо звернутися до російсько­го нотаріуса за вчиненням зазначеної вище нотаріальної дії. Під час огляду сайту нотаріус спершу самостійно пе­ресвідчується в тому, що на відповідно­му інтернет-ресурсі дійсно розміщена інформація, яка порушує права та ін­тереси зацікавленої особи. Після цього він складає протокол огляду сторінки, в якому зазначаються (1) перелік вчи­нених нотаріусом дій, (2) опис огляну­тих веб-сторінок, (3) зміст доказів, (4) місце та час вчинення нотаріальної дії, (5) відомості про зацікавлених осіб та про нотаріуса.

Цей спосіб, утім, вимагає певного часу, адже з моменту звернення до но­таріуса до фіксації ним змісту сторінки необхідну інформацію можуть видали­ти. Крім того, він може бути досить ко­штовним для зацікавленої особи, осо­бливо якщо оглянути треба не одну, а одночасно декілька сторінок.

2. Одержання висновку експерта в сфері телекомунікаційних систем. Та­кий висновок, у дослідницькій части­ні якого дані з веб-сторінки будуть за­фіксовані як відомості про стан об’єкта експертного дослідження, також має сприйматися судом у якості доказу на практиці, однак, як і у випадку з попе­реднім способом, потребує затрат часу і коштів.

3. Огляд та дослідження доказів у міс­ці їх знаходження. Відповідно до статті 39 Господарського процесуального ко­дексу України, «господарський суд може провести огляд та дослідження письмо­вих і речових доказів у місці їх знахо­дження в разі складності подання цих

«ІНФОРМАЦІЯ З СЕРВЕРА, ПІСЛЯ ВІДПОВІДНОГО ЗАПИТУ КОРИСТУВАЧА, ЯКИЙ БАЖАЄ ЗАЙТИ НА ВЕБ-СТОРІНКУ, КАНАЛАМИ ЗВ’ЯЗКУ НАДХОДИТЬ НА ЙОГО КОМП’ЮТЕР І ВІДОБРАЖАЄТЬСЯ НА ЕКРАНІ У ВІКНІ БРАУЗЕРА. ІЗ ЦЬОГО МОМЕНТУ КОРИСТУВАЧ МАЄ ТЕХНІЧНУ МОЖЛИВІСТЬ ЗМІНЮВАТИ КОД ЗАВАНТАЖЕНОЇ ВЕБ-СТОРІНКИ, А ТАКОЖ, ВІДПОВІДНО, II ЗОВНІШНЄ ВІДОБРАЖЕННЯ»

доказів. За результатами огляду та до­слідження складається протокол, який підписується суддею. Протокол приєд­нується до матеріалів справи». Такий спосіб прямо передбачений процесуаль­ним законом, однак інша зацікавлена сторона буде заздалегідь поінформо­вана про проведення судом такої про­цесуальної дії. Тому використовувати її слід лише в поєднанні з іншими спо­собами, адже, знову ж таки, існує ри­зик передчасного зникнення необхід­ної інформації з мережі.

4. Запит у провайдера файлів реє­страції (log-файлів). Це особливі файли, у яких протоколюються дії користувача чи програми на сервері. Наприклад, якщо певна інформація була розміще­на на сайті, а згодом видалена, усі ці дії можуть бути записані в log-фaйлi.

Утім, обсяг інформації, яка запису­ється в такому протоколі, залежить від його налаштувань. Тобто такий файл може й не підтверджувати наявність чи відсутність тієї чи іншої інформації на сайті станом на певний час. Окрім того, log-фaйл може бути відкритим для редагування власником сайту, тому не­обхідна інформація з нього також може бути власником вилучена.

Якщо ж log-файл фіксує достатню інформацію для збирання доказової бази, а відповідно до угоди між влас­ником сайту та провайдером, на сер­вері якого сайт розміщено, останній не надає власникові права змінювати log-файл, такий спосіб збирання інформа­ції може бути корисним.

Усі вказані вище способи не дають стовідсоткової гарантії того, що інфор­мація, що міститься на веб-сторінці, буде вчасно зафіксована. Крім того, у деяких випадках ці способи потребу­ють значних витрат коштів.

У зв’язку з цим можна розглянути такі альтернативні способи фіксування контенту веб-сторінки, які не потребу­ють кваліфікованих знань, витрат часу та коштів, а також можуть бути здійсне­ні будь-яким інтернет-користувачем:

1. «Миттєва» фіксація веб-сторінки за допомогою незаангажованих онлайн-сервісів

Одразу після виявлення на веб-сайті необіхідної інформації, яку треба зафік­сувати, особа може зробити його «зні­мок» за допомогою програмного за­безпечення, розміщеного на сервері незаангажованої особи. Відповідний файл зі знімком також зберігається на сервері такої особи та розміщуєть­ся в публічному доступі у мережі Інтер-нет. Разом зі знімком фіксується оригі­нальна адреса веб-сторінки та точний час, коли його було зроблено. Будь-хто, включаючи суд, може ознайомитися з таким знімком, якщо йому відома адре­са його розташування.

Слід зазначити, що в розглядувано­му випадку копіюється безпосередньо та інформація, яка знаходиться на веб-сторінці, а не її відображення на екра­ні користувача, яке, як уже зазначалося вище, за бажання можна легко змінити. У такий спосіб фактично виключається можливість модифікації’ оригінального змісту веб-сторінки, адже всі операції, пов’язані з фіксацією змісту веб-сторінки і її збереженням, здійснюються без втру­чання зацікавленої особи.

Після фіксації знімок веб-сторінки можна оглянути безпосередньо в судо­вому засіданні. При цьому, аби в суду не виникло сумнівів у тому, що власник сервера, на жому розташовано знімок, є незалежною особою, радимо зберег­ти сторінку одразу на декількох інтер-нет-ресурсах, які належать різним влас­никам, зокрема таких, як http:/’/www. freezepage.com/, http://archive.is/, http:// www.peeep. ш/, http://archivebay. сот/.

2. Знімок кешованої копії веб-сторінки

У випадку, якщо ви не встигли ско­ристатися попереднім способом і необ­хідну інформацію вже було видалено з сайту, однак з моменту видалення ми­нуло небагато часу, існує шанс, що вона збереглася у вигляді кешованої копії веб-сторінки, збереженої відповідною пошу­ковою системою у момент, коли пошу-ковик востаннє відвідував такий сайт.

Кешована копія сторінки, збереже­на пошуковою системою Google, буде зокрема, містити точний час такого ке­шування та оригінальну адресу кешо­ваної веб-сторінки.

Якщо пощастить знайти таку копію з необхідною інформацією, слід одра­зу вдатися до попереднього описано­го нами способу та зробити знімок та­кої веб-сторінки, зафіксувавши її зміст на більш тривалий час.

3. Пошук в інтернет-архіві

Якщо ж потрібна інформація на веб-сторінці безповоротно видалена її власником, а її кешовану копію від­найти вже неможливо, існує шанс, що вона була збережена інтернет-архівом (Wayback Machine) – незалежним ресур­сом, який зберігає копії веб-сторіноку різні проміжки часу, залежно від рівня їх популярності. Ресурс знаходиться за адресою http://archive.org/. Відповідно до законодавства США він має юридич­ний статус бібліотеки, належить неко-мерційній організації, а його сервер розташовано у Сан-Франциско.

Цей ресурс уже давно активно за­стосовується в судовій практиці США як джерело доказів. Його доказову силу було визнано в рішенні від 15 жовтня 2004 року у справі Telewizja Polska USA, Inc. v. Echostar Satellite. Зважаючи на ав­торитетність та незалежність цього ре­сурсу, вважаємо за можливе перекона­ти вітчизняний суд сприйняти його в якості джерела доказів.

Слід, однак, відзначити, що згідно з правилами інтернет-архіву збереже­на копія веб-сторінки має бути вида­лена архівом на запит її власника. У зв’язку з цим, якщо копія сайту з не­обхідною інформацією була знайдена в інтернет-архіві, радимо також зро­бити її знімок.

Таким чином, існує низка способів фіксації змісту веб-сторінки, які можуть бути повноцінно використані в судово­му процесі. Утім, радимо за можливос­ті використовувати одночасно декілька таких способів, адже судова практика щодо застосування такого джерела до­казів, як веб-сайт, усе ще знаходиться на стадії формування.

Автор:

Т. Жуковський

Источник:

Юридична Газета. – 2013. – № 39. – С. 40 – 41.

Читайте также