На імпорт програмної продукції розповсюджується пільговий режим оподаткування ПДВ незалежно від способів її постачання в Україну

Министерство доходов и сборов Украины обнародовало свою позицию в отношении налогообложения программных продуктов, которые передаются нерезидентами Украины в пользу резидентов по сети Интернет. Эта позиция заключается в том, что такие продукты не подлежат таможенному контролю и не облагаются налогом на добавленную стоимость.

Фахівці Міндоходів в листі від 16.08.2013 р. № 9151/6/99-99-19-04-02-15розглянули таку ситуацію. Нерезидент постачає програмну продукцію резиденту на митну територію України. При цьому така програмна продукція передається каналами мережі Інтернет. Виникають запитання: чи потрібно оподатковувати ПДВ зазначену операцію; чи підлягають митному контролю операції з постачання програмної продукції?

Відповіді контролерів були такими. На операції з постачання програмної продукції розповсюджується пільговий режим оподаткування ПДВ. А саме, такі операції, тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, звільняються від оподаткування ПДВ (п. 261 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України).

При цьому режим звільнення від ПДВ застосовується незалежно від того, постачається така продукція на матеріальних носіях чи передається покупцеві іншим шляхом, в т. ч. із використанням мережі Інтернет, електронною поштою або іншими засобами передання інформації.

Крім цього, податківці вважають, що операції з постачання програмної продукції від нерезидента резиденту України не підлягають митному контролю.

Підсумуємо: операції з постачання програмної продукції від нерезидента резиденту України не підлягають митному контролю та не оподатковуються ПДВ.

Источник: http://nibu.factor.ua/ukr/news/news.html?id=8406

Читайте также