Редоміциляція (переміщення) компаній в іншу юрисдикцію

В статье поднимаются вопросы, связанные с редомициляцией корпорации. Причем автор уделяет особое внимание редомициляции в некоторых популярных юрисдикциях, а именно: Мальта и Кипр.

Редоміциляція, або міграція компа­ній – це процес переведення доміциля (місця реєстрації, юридичного існуван­ня) компанії з однієї країни до іншої зі збереженням юридичної особи.

На сьогодні ця послуга не користу­ється широкою популярністю з бага­тьох причин. Проте клієнти юридичних компаній повинні володіти інформаці­єю про таку можливість у декількох по­ширених юрисдикціях.

Компанії змінюють країну з різних причин, у тому числі через бажання піти з юрисдикцій, присутніх у «чор­них» списках, уникнути посилення пра­вил регулювання компаній або змін у законодавстві країни реєстрації, що ускладнює використання компанії за спочатку задуманим планом.

Наприклад, розкрити інформацію про власників компанії, яка володіє активами, стало простіше в одній оф-шорній зоні, і конфіденційність такого володіння повинна зберігатися. Іноді компанії просто бажають скористати­ся більш сприятливим податковим за­конодавством інших країн. Можливий варіант, коли юрисдикція, де зареєстро­вана компанія, потрапила до «чорних» списків, посилилися правила регулю­вання діяльності компаній, змінилося законодавство країни реєстрації, треба було змінити географію бізнесу компа­нії і, нарешті, виникло бажання скорис­татися найсприятливішими умовами для ведення діяльності.

У ситуаціях, подібних до вищенаведених, звичайно, існує й значно про­стіший варіант – зареєструвати нову компанію в іншій країні, а про «стару» просто забути. Однак не завжди це мож­ливо, адже в багатьох випадках колиш­ня компанія має свої напрацювання, укладені контракти, відоме ім’я, що не­обхідно зберегти для подальшого веден­ня бізнесу. Саме в цих випадках набу­ває актуальності питання переміщення компанії з однієї юрисдикції до іншої, нової юрисдикції, зі збереженням іс­нуючої бізнес-історії.

Основними умовами такого пере­ведення є схожість законодавчого ре­гулювання корпоративних та інших питань існування компанії в обох юрис­дикціях, а також законодавчий дозвіл на редоміциляцію.

Редоміциляція (від англ. rе – пере-; domociliation – місце реєстрації або юри­дичного існування) – це процес пере­міщення домициля (місця реєстрації) компанії з однієї країни до іншої зі збе­реженням юридичної особи та її існу­ючої історії ведення бізнесу.

Таке переміщення можливе, коли в обох юрисдикціях питання існування компанії регулюються схожим чином і в законодавстві обох країн передбаче­но дозвіл на редоміциляцію.

Процедура, вартість і терміни пе­реведення компанії можуть варіюва­тися залежно від юрисдикції. Нижче наведені загальні вимоги та етапи цієї процедури.

Для здійснення переказу компанії з однієї юрисдикції до іншої необхідно:

1. Привести компанію в належний правовий стан (Good Standing). Для цього потрібно:

–  сплатити всі державні збори, подат­ки, мита, що підлягають оплаті;

–  у разі необхідності здати фінансо­ву та податкову звітність;

–  оплатити послуги і наявну забор­гованість поточниму зареєстровано­му агентові.

2. Підготувати і надати пакет корпоративних документів на компанію, у тому числі:

–  рішення директора про схвален­ня переведення компанії до іншої юрисдикції;

–  документ про продовження ді­яльності компанії в іншій юрисдикції (Artides of Continuation);

–  статут і установчий договір, що від­повідають законодавству країни ново­го домициля;

–  заяву директора із зазначенням особи, яка повідомить реєструючий орган колишнього домициля компа­нії про продовження діяльності ком­панії в іншш юрисдикції.

Комплект документів подається до реєструючого органу країни нового домициля компанії, який, у разі схва­лення, випускає Свідоцтво про продо­вження діяльності компанії (Certificate of Continuation).

Протягом ЗО днів після випуску тако-го Свідоцтва назва компанії буде вида­лена з реєстру компаній первісної кра­їни реєстрації.

Редоміциляція компаній на Мальту

Мальтійське законодавство про ком­панії передбачає можливість редоміциляції іноземних компаній на Мальту і навпаки. При редоміциляції на Мальту компанії реєструються як мальтій-і ські. При цьому немає необхідності в їх ліквідації в тій юрисдикції, де вони і були зареєстровані спочатку.

«КОМПАНІЇ ЗМІНЮЮТЬ КРАЇНУ З РІЗНИХ ПРИЧИН, У ТОМУ ЧИСЛІ ЧЕРЕЗ БАЖАННЯ ПІТИ З ЮРИСДИКЦІЙ, ПРИСУТНІХ У «ЧОРНИХ» СПИСКАХ, УНИКНУТИ ПОСИЛЕННЯ ПРАВИЛ РЕГУЛЮВАННЯ КОМПАНІЙ АБО ЗМІН У ЗАКОНОДАВСТВІ КРАЇНИ РЕЄСТРАЦІЇ, ЩО УСКЛАДНЮЄ ВИКОРИСТАННЯ КОМПАНІЇ ЗА СПОЧАТКУ ЗАДУМАНИМ ПЛАНОМ»

Компанії можуть бути переведені на Мальту, якщо:

– іноземна юрисдикція дозволяє таку редоміїщляцію;

– компанія має право виконувати таку операцію згідно з ЇЇ статутним до­кументом, установчим договором або статутом;

– підтверджено той факт, що іно­земна юрисдикція була поінформова­на про намір компанії виконати пере-міщення на Мальту;

– достатня згідно із законодавством іноземної юрисдикції кількість акціо­нерів, власників облігацій і кредито­рів компанії дала свою згоду на пере­міщення компанії до іншої юрисдикції;

– на Мальті були сплачені реєстра­ційні збори. Сума зборів залежить від розміру статутного (акціонерного) капіталу.

При продовженні діяльності нова юридична особа не створюється, а ком­панія переводиться на Мальту зі збере­женням всіх активів, прав, фінансових і договірних зобов’язань.

Після завершення редоміциляції компанія отримує юридичну адресу та статус резидента Мальти відповід­но до закону про прибутковий податок. При продовженні діяльності на Мальті не стягуються жодні податки чи збори.

Крім того, усі нерозподілені прибут­ки компанії (не віднесені як виняток на рахунок податків на Мальті на більш ранньому етапі) відносяться на не опо­датковуваний рахунок компанії, з дня продовження її діяльності на Мальті. Дивіденди, що розподіляються компа­нією з неоподатковуваного рахунка на користь акціонерів-нерезидентів, не оподатковуються у цих акціонерів, а інформація про них не подається.

Компанія може скористатися сис­темою угод Мальти про уникнення по­двійного оподаткування або іншими формами звільнення від подвійного оподаткування як податковий резидент Мальти, зокрема, наприклад, часткове звільнення щодо певних іноземних ди­відендів і приросту капіталу. Крім того, іноземний дохід не перераховується на Мальту, і приріст іноземного капіталу в цій країні не оподатковується.

Редоміциляція компаній на Кіпр

Процедура переведення компаній на Кіпр та з Кіпру є подібною до вищеописа­ної. Проте ця держава має свою специфіку.

На сьогодні Кіпр вважається одні­єю з найсприятливіших холдингових юрисдикцій в Європі, що призвело до повторної доміциляції багатьох зару­біжних компаній на Кіпрі.

Процедура повторної доміциляції здійснюється за законом про компа­нії Республіки Кіпр, Глава 113, зокрема відповідно до статті 354А цього Закону.

Процедура повторної доміциляції іноземної компанії на Кіпрі виглядає наступним чином.

Іноземна компанія надає заяву до відповідного органу з приводу реєстра­ції на Кіпрі. Заява має супроводжува­тися корпоративними документами.

Протягом шести місяців з дати вида­чі свідоцтва про тимчасове продовження компанія повинна представити Реєстра­тору докази, що вона була «позбавлена ре­єстрації» при виході з іншої (попередньої) юрисдикції. Потім компанії видається постійне свідоцтво про продовження.

З огляду на світову практику бороть­би з офшорними зонами, питання збе­реження активів нерідко постає перед власниками нерезидентних компаній, а тому варто запроваджувати та поши­рювати нові методи збереження активів кліентів.

Автор:

Володимир Бездітний

Источник:

Юридична Газета. – 2014. – № 3-4. – С. 14.

Читайте также