ПДВ при продажу заставного майна банком та нюанси справляння плати за землю: роз’яснює Міндоходів

В письме от 17.10.2013 р. № 13491/6/99-99-15-03-01-16 Министерство доходов и сборов Украины разъяснило некоторые нюансы взимания платы за землю. Были разъяснены также некоторые вопросы, связанные с продажей банком имущества, находящегося в ипотеке, и с обложением такой хозяйственной операции НДС.

Міндоходів України в листі від 17.10.2013 р. № 13491/6/99-99-15-03-01-16 роз’яснило нюанси справляння плати за землю, а також торкнулося питання права на відображення податкового кредиту з ПДВ.

1. Так, у листі роз’яснюється, що згідно з п.п. 14.1.191 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) звернення стягнення на предмет іпотеки (застави) шляхом його продажу банківською установою без отримання права на таке майно (від свого імені або від імені іпотекодавця (заставодавця)) є операцією з постачання товару як іпотекодавця (заставодавця), так і банківської установи. При цьому операція з продажу майна підпадає під умови постачання товарів, викладені в п. 189.4 ПКУ. Тобто Банк як особа, яка вчинила продаж предметів іпотеки (застави), повинен визначити податкові зобов’язання з ПДВ та, відповідно, податковий кредит із ПДВ за наслідками такої операції. Таким чином, звернувши стягнення на предмет іпотеки (застави), Банк погасить кредитну заборгованість такого Позичальника, що, як зазначено в запиті, підтверджено меморіальними ордерами. У цьому випадку вони є первинними документами, що засвідчують факт проведення розрахунку з Позичальником за реалізоване заставне майно, копії яких були подані разом зі скаргою «Заява про відмову постачальника надати податкову накладну» та є достатніми для отримання Банком права на відображення податкового кредиту з ПДВ. Ураховуючи викладене вище, надходження заяви зі скаргою є підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки зазначеного продавця для з’ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов’язань із податку за такою операцією.

2. Щодо справляння плати за землю контролери нагадали, що власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному житловому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно (п. 287.8 ПКУ). Враховуючи це, за наявності у ПАТ відповідних правовстановлюючих документів на нежитлове приміщення банк повинен сплачувати до бюджету податок за площі під таким приміщенням з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території.

Источник: http://nibu.factor.ua/ukr/news/news.html?id=10693
© nibu.factor.ua

Читайте также